Рік на посаді селищного голови: позитивні кейси
03 декабря 2016, 03:12
11327
Олександр Топорівський

Рік плюс два тижні працюю селищним головою містечка Благодатне (Жовтневе, яке непросто пережило перейменування), що неподалік від Нововолинська на Волині.

Загалом не люблю шаблонів, тому звітую про якісь реальні речі, до яких був причетний. Безумовно, є купа рутини, дрібниць, непотрібної паперової роботи, але зараз не про це - тут будуть кілька реальних далеко не мною придуманих кейсів, які можна просто взяти і юзати - вони 100% працюють.

Обов'язково в такій роботі є не одна ложка дьогтю, і тут хочу окремо зупинитись.

Так історично склалося, що селище обслуговують комунальні підприємства міста. І буває - домовляєшся про ту чи іншу роботу, обіцяєш якусь річ людям, вона не виконується, скарги, претензії, а ти вплинути не можеш - бо то не твої КП-шки. Загалом міська влада непередбачувана, і коли обіцяє тобі якийсь ресурс і не виконує обіцяне, то інколи доводиться викручуватись методом Мюнхгаузена.

Ключовим моментом є - просто взяти на себе відповідальність, навіть не будучи впевненим у ресурсах: завжди є банальна людська підтримка, і до хороших штук обов"язково підключаються.

Отож, декілька цікавих моментів по різних сферах.

Разом - сила

В нас спільне з сусіднім селом кладовище, декілька толок - і захаращене порослями узбіччя - чисте, мінус 10 КАМАЗів сміття (основна маса ще попереду), молоді берізки на узбіччях

Та ж сама ситуація з узбіччям в'їзної дороги, нам з молоддю церкви "Спасіння" доводилось буквально продиратись крізь хащі, але 3 дні роботи тридцяти людей творять чудеса)

Це - на вулиці Франка, біля житлових будинків, півроку тому:

а це вже після толоки:

Колишній смітник біля вулиці Сагайдачного. Частину сміття прибрали, весною ще кілька машин землі - і майже альпійська гірка :)

Земля

В березні почали працювати над документацією по масиву ділянок для учасників АТО, але були конфлікти через городи, тому хлопці 2 тижні тому самі вибрали новий масив, по ньому вже працюємо

Від декого чув, що 20 років тому написали заяви про отримання ділянок під гаражі. За кілька місяців вже 38 людей отримали готові документи на ділянки, для 10 учасників АТО все було безкоштовно. На підході - ще 32 ділянки і в підсумку 25  - безкоштовно для атовців.

Було трохи бюрократії з оформленням ділянки під сміттєзвалище, яке не на нашій землі, але наразі маємо погодження від голів ОДА і РДА на відвід землі і працюємо далі)

Публічність і контакти

створено сайт ради z-rada.blogspot.com (там всі оф документи, контакти, проекти рішень і протоколи засідань, тобто те, що мало публікуватись вже мінімум 5 років);

- У ради є офіційні: скайп, мобільний телефон, робоча електронна пошта, сторінки в соцмережах Вконтакті і facebook для оперативного зв’язку з людьми.

Само собою, купа повідомлень від молоді прилітає в приват Вк, старші люди пишуть в лічку на Фб; хтось пише в "Підслухано"

- бюджет став публічним - ми публікуємо кожну статтю витрат:

Кілька десятків послуг можна отримати, не виходячи з дому через iGov, але тут ще треба попуряризувати цей сервіс

Люди звикли до старих методів - в мене особисто в середньому 10 відвідувачів і 12 звернень щодня, і частина - телефоном пізно ввечері

Максимум контактів - це зловити міністра, якщо тобі серйозно треба щось вирішити

Асфальтування вулиць

Вулиця Вишнева (Ватутіна): домовилися з ініціативними жителями, і в підсумку – 60 000 грн профінансували мешканці вулиці,  селищний бюджет – 30 000 грн, міський бюджет – 203 926 грн, і в результаті асфальт замість болота

Вулиця Іваничівська: селищний бюджет – 22 000 грн, міський бюджет – 105 986 грн, калюж немає. Підрядника потрібно було контролювати буквально щохвилини, навіть роботи зупиняли, але воно того варте

Вулиця Хмельницького: селищний бюджет – 22 000 грн, міський бюджет – 105 986 грн. Тепер можна і їздити, і ходити)

Освітлення вулиць

Тут ми просто за кілька місяців позбирали заявки і закрили всі 19 неосвітлених місць. Матеріали - селищний бюджет, зробили все безкоштовно хлопці з міської служби ВУКГ

Дозвілля і спорт

На вихідних перед 8 березня ми з членом виконкому Тетяною Ільїною написали проект, отримали міні-грант від фонду "Прибужжя" і зробили крутий майданчик з вуличними тренажерами, де займаються і дорослі, і діти. 20 тисяч гривень - фонд, 5 тисяч і встановлення наша ГО "Молодіжна ініціатива", 24 тисячі - селищний бюджет.

знаю навіть одну бабуську, яка займається на майданчику

дуже крута штука для здоров"я

а встановлювати помагали навіть маленькі діти, їх було дуже багато і то було круто :)

написав ще 1 проект, фонд Ігоря Палиці "Тільки разом" підтримав, і 19 грудня завод нам відвантажує ще один крутий комплект тренажерів. Встановлення, звичайно, вже весною. Бюджет проекту – 35 980 грн, МГО «Молодіжна ініціатива» – 3 900 грн, Фонд «Тільки разом» – 21 680 грн, селищний бюджет – 10 400 грн. Бюджет проекту менший - виробник зробив 20% знижку.

Цього року вперше виділили з селищного бюджету 10 тисяч гривень на футбольну команду - купити хлопцям банальні форму і м"ячі. Дрібниця, а приємно)

Експериментували трохи з літнім кінотеатром - вийшло бомба, наступного літа продовжимо)

Озеро

Цього року ми почали амбітний проект - відновлення озера.
Це була ризикова річ, але з міською владою домовились про техніку для очистки (в підсумку після місяців очікування нічого не отримали) і з церквою "Спасіння" - про свердловину і воду

спочатку - спуск води і осушування

потім - очистка дна і зрізання дерев, і сьогодні майже всі роботи завершені

Мінімум років 20 водойма нагадувала болото, але 5 днів роботи спецтехніки творять чудеса)) на сьогодні 90% з очистки виконано, але ж все коштує грошей. Наш рахунок склав 18 317,5 грн (це 43,5 год роботи по 380 грн + 700 грн - доставка техніки + 5% - податки + 1% - банк)

Роботи оплачуємо через створений Фонд громади Благодатного, це наша принципова позиція - всі гроші тільки через рахунок і публічно! Трохи коштів у нас було на рахунку - 4 596 грн (зокрема, залишок із святкування Дня селища) + 5 000 грн скинула церква "Спасіння" + 3 000 - підприємство "Моделпак", підприємці і прості люди.
Треба ще 3 900 грн, щоб оплатити роботу техніки, але це вже дрібниці)

Сказати, що роботи ще дуже багато - нічого не сказати. Спільні успіхи мотивують і рятують від вигорання, плюс позитивні практики колег з інших міст - це біла заздрість і якийсь поштовх. Трохи людей активно працюють як волонтери на спільне з сусідами благо. Приємно усвідомлювати, що ми всі працюємо на спільний результат - трошки змінюємо країну, як би пафосно це не звучало.

Стараюсь активно поширювати позитивний досвід. Для чого? Літом зустрів знайомого, зараз в Польщі живе. Каже:

"От читаю пости вк, так круто - ви всі працюєте, аж вкурвлює, що не можу сам долучитись".

Так от, саме для цього.

Підписуйтесь: /bukvoidd/bukvoid.

Понравилась публикация? Расскажи друзьям:
Твитнуть
Поделиться
Поделиться