Альтернативна енергетика в Україні . Перспективи є ?
26 марта 2016, 21:03
2859
Вадим Волочнюк

 

Всі розуміють , що альтернативна енергетика - це ключ до економічного успіху і підвищення рівня життя громадян , або ж як мінімум , одна з складових цього .

Географічне положення України дозволяє використовувати альтернативну енергетику , як часткову заміну традиційній . Велика кількість провідних країн Європи вже використовує енергію вітру , сонця , геотермальну енергію , енергію біомас на одному рівні з енергією , яку виробляють атомні та теплові електростанції .

Великі перспективи Україна має у розвитку вітроенергетики , оскільки ми маємо гірські та степові райони з хорошим вітровим потенціалом . Це райони Одеської , Миколаївської , Херсонської , Донецької та Луганської областей , а також гірські райони Карпат і Криму .

Карта вітрового потенціалу України :

За підрахунками, вітрова енергетика може забезпечити Україну на 15% від загальних потреб електроенергії. Значним впливом на розвиток цієї галузі є запровадження  "зеленого тарифу" , який робить вітрову енергетику привабливою у сфері бізнесу .

Наступний крок , це сонячна енергія - одна з найперспективніших світових альтернативних видів енергії. Світова сонячна енергетика розвивається двома шляхами – фотоелектричних сонячних електростанцій та теплових сонячних електростанцій .

На даний момент найперспективнішим регіоном для розвитку сонячної енергетики є південь України. Там кількість сонячного випромінювання можна порівняти із північною Італією, яка є лідером за кількістю сонячних електростанцій у світі.
Отже , це говорить про те , що Україна має можливості у розвитку цього напрямку . З 2011 року в Україні також був ведений "зелений тариф" і на сонячну енергію і це привертає увагу закордонних інвесторів .

Карта сонячного потенціалу України :

 

Дуже важливою складовою розвитку сонячної енергетики є досягнення мети , яка полягає у заміні цією енергією недешевий газ , який ми закуповуємо за кордоном , саме тому українській владі варто задуматись над розвитком цього напрямку . 

На території нашої держави є велика кількість теплових станцій , які у своїй більшості використовують - вугілля та газ . При спалюванні газу та вугілля у навколишнє середовище виділяється велика кількість шкідливих речовин .
Виходом з цієї ситуації є використання біопалива , а тобто при спалювання використовувати біомасу - відходи сільського господарства та побутового сектору.
Тверде біопаливо:
 

Українській владі потрібно брати приклади з Європейських країн , зокрема з Австрії , Швеції , Ісландії , Данії , а також залучати закордонних інвесторів . А у Німеччині минулого року частка альтернативної енергії складала 18,3%. Найбільшу частку відновлюваної енергії постачає енергія вітру – 7,5%, біомаса дає 5,6%, а сонячна енергія 3,5% , і це є найвищим показником серед країн ЄС . Оскільки ми хочемо бути частиною Європи , треба брати це до уваги і працювати інтенсивніше у цьому напрямку , оскільки у більшості українських ТЕС та АЕС вже зовсім скоро закінчується термін експлуатації і заміною цьому повинна стати саме альтернативна відновлювальна енергетика .

Україна - величезна держава , з помірним кліматом і можливостей використання альтернативних джерел енергії у нас вдосталь .

Перспективи є !

 

Детальніше про це питання можна дізнатись тут:

/ares.engineering.ua/

 

Понравилась публикация? Расскажи друзьям:
Твитнуть
Поделиться
Поделиться