Жовтневе: 100 днів на посаді колишнього критика влади
07 марта 2016, 20:03
8935
Олександр Топорівський

 

4 березня виповнилося трохи більш як 100 днів від дати мого обрання головою селища міського типу Жовтневе міста Нововолинська, що на Волині. Раніше (інколи й зараз, але через інші механізми) був одним з основних публічних критиків влади, були навіть кілька проектів з вимогами публічності влади. Зараз можу точно сказати, що коли своїми руками можеш робити у владі те, за що її вчора критикував - це дуже класно). Влада - це додатковий інструмент для громадського активу зробити більше.

Ще скажу, що інколи річ, яку можна без траблів зробити без посади (наприклад встановити дитячий майданчик), для посадовця перетворюється на адіще - документи, погодження, звіти, перевірки, баланси, тянучка в часі. Бюрократія, йопт.

Протягом місяця ще планую зустрітися з мешканцями селища у дворах будинків і на вулицях плюс окремо запрошу на "круглий стіл" актив - підприємців, молодь та голів ОСББ.

На жаль, доводиться "розгрібати" роботу, яку ніхто не робив багато років, але наразі є перші результати. Схематично звіт виглядає так:

Земельні питання

- розробляємо генплан нового масиву, і вже в цьому році всім учасникам бойових дій будуть надана земля під будівництво (на сьогодні виділено всього 2 ділянки учасникам АТО);

- розроблена проектна документація, через максимум 2 місяці 45 людей безкоштовно отримають у власність земельні ділянки для будівництва гаражів (за останніх мінімум 7 років виділено 0 ділянок), всього наразі є 70 ділянок;

- розробляємо карту вільних земель селища - для інвесторів (селище має 50 га землі - промислова зона);

- отримали погодження управління Дергеокадастру і управління екології області: цього року виготовимо документацію, відкриємо місцеве сміттєзвалище і приступимо до його впорядкування – це суттєво знизить витрати: зараз сміття вивозимо на полігон за 10 км від селища, а це витрати на паливо + плата на утилізацію сміття.

Зараз наше сміттєзвалище занедбане, в'їзд до нього загаджений, + воно інколи горить і цим дихають жителі прилеглих вулиць. На фото - в'їзна дорога

Спорт

- спортзал Будинку культури рішенням міськради надано в безкоштовну оренду боксерському клубу «АТЛЕТ», тариф на опалення встановлено як для населення, в перспективі - відкриття секції з боксу;
- домовилися з меценатами за пісок і сітку, незабаром впорядкуємо і відкриємо майданчик для пляжного волейболу;
- обдумуємо пропозиції щодо підтримки футбольної команди з допомогою бюджету селища (в селищі крута футбольна команда - хлопці не раз брали призові місця на кубку району та області)

Підприємництво

- до ради звернулися декілька підприємців щодо можливості будівництва бані та двох МАФів, готуємо для них пропозиції;
- буде передане в оренду і запрацює як магазин приміщення колишнього бару «Жовтневий» (так обіцяє власник). Для розуміння - саме так виглядає приміщення, це центральна площа селища:

- ініціюємо судовий позов щодо благоустрою до власника лазні (більше 10 років приміщення руйнується);
- витребовуємо інформацію щодо занедбаного приміщення фабрики ПП «Модуль» (там ситуація та сама + держава понесла збитків більш як на 3,5 мільйона).

Очистка від сміття

- відремонтували всі урни для сміття;
- ліквідували стихійне сміттєзвалище на Франка і встановили контейнер (до/після):

- встановили бетонні підставки під усі контейнери - сорі, дізнався, що не під усі, але на тижні виправимо;

- у цьому році плануємо огородити і пофарбувати всі контейнери силами жителів;
- усі будуть мати договори на вивезення сміття;
- заборонено пластикову поминальну атрибутику рішенням ради - це автоматично мінус кілька тонн сміття на кладовищі протягом кількох років.

Публічність влади і комунікація

- створено сайт ради z-rada.blogspot.com (там всі оф документи, контакти, проекти рішень і протоколи засідань, тобто те, що мало публікуватись вже мінімум 5 років);

- У ради є офіційні: скайп, мобільний телефон, робоча електронна пошта, сторінки в соцмережах Вконтакті і facebook для оперативного зв’язку з людьми. Само собою, купа повідомлень від молоді прилітає в приват Вк, старші люди пишуть в лічку на Фб;

- бюджет став публічним - ми публікуємо кожну статтю витрат;
- 2 рази на місяць приймає юрист, надає безкоштовні консультації;
- створили публічний Єдиний реєстр звернень;

- селище (перше в Україні селище) приєднано до системи електронних петицій;

- розроблено Статут територіальної громади селища, а це - підґрунтя для системи електронних петицій, гром слухань, створення вуличних і будинкових комітетів;

- оцифровано "земельний" журнал, різноманітні довідки можна замовити ел поштою чи телефоном і забрати у зручний час.

У перспективі: організовуємо толоки - прибираємо кладовище, порослі на узбіччі в'їзної дороги, озеро; міжнародна співпраця і участь у конкурсах грантів; освітлення неосвітлених вулиць та провулків,

камера відеонагляду на центральній площі, грейдерування вулиць, облаштування зони відпочинку у сквері за Будинком культури.

На жаль, без участі жителів селища всі ініціативи втілити в життя буде неможливо. Але... перша велика толока відбудеться 19 березня - всіх жителів закликаю до впорядкування кладовища. Поки що там таке:

Далі буде озеро, а воно зараз виглядає так (води по коліна):

Будуть громадські слухання щодо передачі цьго озера в оренду (одна з релігійних громад планує допомогти у відновленні, побудувати сиротинець і влаштовувати щороку літній табір).

Ще в планах - сквер (до зони відпочинку поки не дотягує):

Роботи ще дуже багато, і тому інколи самому здається, що зроблено дуже мало) Але, єслішо, то тільки початок))

Підписуйтесь: /bukvoidd/bukvoid.

Понравилась публикация? Расскажи друзьям:
Твитнуть
Поделиться
Поделиться