Кейс по реалізації громадського проекту на прикладі Radioday open air
04 июня 2017, 11:06
4513
Krus Krus
Популярный блогер

27 травня в Києві на Стадіоні Старт гучно пройшла подія - Radioday free open air в рамках Дня Києва. 

За різними підрахунками зібрали від 15 до 20-ти тисяч відвідувачів. 

Захід має вагоме історічне підгрунтя, започатковувався студентами та випускниками Радіотехнічного факультету НТУУ "КПІ":

До 2015 року подію приймала площа Знань НТУУ "КПІ", вже туди приходили тисячі людей зі всього міста і Radioday став відкривати сезон open air фестивалів в Україні.  Вхід завжди був вільним. 

В 2016 році адміністрацією НТУУ "КПІ" не було погоджено проведення свята на території університету і організатори оперативно знайшли заміну поряд. Локацією було обрано кіностудія ім. Довженко. Людей було на стільки багато, що всі бажаючі не вмістились в рамках закритої локації. 

Аналізуючи результати прийшли до ряду висновків:

- для молоді столиці і не тільки це дуже очікувана подія і її необхідно проводити

- локація має бути в ідеалі відкрита і значно більша

- потрібен для залучення додатковий ресурс

- захід проходив +- в дати Дня Києва і була ідея його інтегрувати в це святкування.

В засобах масової інформації проскочила інформація про появу нової форми підтримки громадських проектів - Громадський прокект участі, який обирають кияни шляхом голосування.

До кінця, в реалізацію даної програми я не вірив, але пересилив себе і прямо в останній день реєстрації проектів заповнив всі дані на сайті щоб його авторизувати. Там можна було вибрати суму фінансування, категорію та район.  Нам ідеально підходила  категорія - культура та туризм, а район обрали Шевченківський бо було бажання реалізувати подію в Парку Пушкіна, що неподалік від КПІ та ще ряду університетів. 

Після реєстрації був попередній відбір проектів, який ми пройшли і фінальний етап - голосування. 

Хочу зазначити, що система голосування на сайті вдлало реалізована і про жодні накрутки не може йти мови, верифікація через bankid. Проект пілотний і незважаючи на це свої голоси віддало понад 50 тисяч киян. 

В результаті це вийшов хороший інтрумент прямої демократії. 

Фінансування отримали 62 проекти, які набрали найбільшу кількість голосів, але механіка дуже крута, вся процедура від А до Я відкрита, взяти участь може кожен - головне переконати людей підтримати.  З цим проблем ніколи не було і ми почали кампанію в соціальних мережах:

Потім я дізнався, що  КПІшники зареєстрували ще 5 своїх проектів і вже по факту ми скоординували зусилля в плані голосування:

Почали стрімко набирати голоси і це викликало неабияку хвилю обговорення від "класичних" активістів))

В результаті всі проекти набрали необхідну підтримку і перемогли! КПІшні проекти в загальному рейтингу зайняли з першого по 6 місце - Radioday - 20-те, крім того допомогли виграти колегам з НАУ.

Велика подяка всім хто підтримував і вже сьогодні я маю можливість прозвітувати про реалізацію нашого заходу.

Одразу після перемоги мали зустріч з Шевченківською адміністрацією,  обговорили ключові питання з головою району - Олегом Гарягою. Нам запропонували для вибору ще одну локацію - Стадіон Старт. Проведення заходу там мало символічне значення, адже якраз закінчувалися суди в яких повертали локацію в державну власність. Там вже мірились забудовники ставити будинки. 

Дату проведення обрали 27 - травня в День Києва, адже в столиці проходить багато заходів та мало з них орієнтовані саме на молодь.  Тому вирішення цієї проблематики також ставили перед собою. 

З адміністрацією району виявилася надзвичайно плідна співпраця позбавлена стандартної бюрократії державних органів. Менеджирила даний проект начальник відділу культури - Леся Валентинівна Макошко під патронатом голови району Олега Гаряги. 

Для нас досвід такої взаємодії перший, тому старалися рухатися чітко згідно дорожньої карти, яку з самого початку прописали. Але звичайно було не без моментів, то документи не правильно оформили, то десь невчасно подали.) 

Прийшов час рекламної кампанії і активної фази реалізації. 

Було залучено додаткові спонсорські ресурси і всім представникам, логотипи яких на афіші безмежно вдячні. 

Коли ми говорили що прийде порядка 20 тисяч людей, мало хто вірив. Десяток років на цьому Стадіоні не було подій такої масштабності. 

З локацією ми бачили для себе ще ряд проблемних моментів, зокрема це  близькість до будинків, тому старалися це врахувати і в наповнені  для самої широкої аудиторії. По факту це вдалось!

Були і діти:

їх батьки:

і навіть бабусі:

Потужна сцена:

маса різних зон:

і тисячі людей:

Питання безпеки особисто контролював голова району:

Емоції важко передати, ось тільки невеликий відео шматок:

Наш захід соціально-відповідальний, тому для організаторів він завершився після повного прибирання території в цьому були й бажаючі допомогти:

 

Полили газон:

та відполірували бігові доріжки:

Захід вдався і сотні радісних відгуків та яскравих фото цьому свідчення:

 

Проект Radioday - став одним з перший успішно реалізованих Громадських ініціатив не лише в Києві, а й в Україні.

Зробила це звичайна команда молодих людей. 

Дякуємо КМДА, меру Києва та Шевченківській адміністрації за таку можливість! На цьому не зупиняємося!

Слідкуйте за сайтом https://gb.kyivcity.gov.ua/ та повторюйте наш досвід! Вже стартував новий Громадський бюджет і тут всі деталі: https://gb.kievcity.gov.ua/news/show/startuvav-novij-gromadskij-bjudzhet-

 

 

 

 

 

 

 

Понравилась публикация? Расскажи друзьям:
Твитнуть
Поделиться
Поделиться